Drilske historier

Kampen om Syrakus   af Lyngsø, Niels  
244 sider, 239 kr. Gyldendal.
Medforfatter: Fastrup, Karen / Anmelder: Arguimbau, Damián
Mig og Fanden   af Haller, Bent  
131 sider, 199 kr. Høst
Anmelder: Arguimbau, Damián
Sølvblomst   af Eken, Cecilie  
176 sider, 189 kr. Gyldendal
Anmelder: Arguimbau, Damián

Eventyr. Fra fanden over Tommelise til Georg Gearløs

Bent Haller har siden sin kontroversielle debut i 1976 leveret bøger i snart sagt enhver genre: lige fra hestebøger til store, drabelige fortællinger. Ind i mellem skriver han nogle spekulative bøger for børn og unge, der kredser om væren og religion. De er poetiske, drømmende og provokerende, og inddrager ofte elementer, der hører en anden og mindre poetisk genre til. Det gælder bøger som ”Neondrengens profeti” og ”I englens spor”. Hans seneste værk hører til den sidstnævnte type. I ”Mig og Fanden”, bliver drengen Benne fristet af djævlen, og han bliver dermed indirekte skyld i sin mormors død. Benne skammer sig frygteligt, og drager ud i verden for at befri mormorens sjæl fra Djævlen. Maria, en meget mærkelig pige med usædvanlige evner, som han møder undervejs, hjælper ham, især da Benne forelsker sig i en prinsesse. Prinsessen er i Fandens magt og får henrettet sine bejlere på stribe ved at stille dem umulige spørgsmål. Det lykkes Benne at bestå prøverne, men dermed er kampen langt fra slut. For nu skal Benne først befri hendes sjæl fra Djævlen og på vejen mister han vist sin uskyld og bliver voksen. Det er ikke til at sige helt præcist, for Hallers historie er en slags nedskreven drøm. En mærkelig historie, der kredser om kærligheden og fantasien, og som famler sig frem i en verden uden indlysende valg. Hallers bog er sær, sprælsk og lidt umulig. Man skal nok ruske en del i den, før meningen falder ud, men det er bestemt arbejdet værd.

Cecilie Eken er til gengæld fantastisk god til at holde kompositionen i stramme tøjler. Hun har tidligere skrevet glimrende fantasyromaner og fortryllende billedbøger. Hendes nyeste bog, ”Sølvblomst”, handler om en gammel sær dames hus, i hvis have Jonas og hans ven Simon har en hemmelig hule. En dag dør den gamle dame og Jonas går ind i huset fordi det virker, som om der stadig er nogen i det tomme hus. Det viser sig at der fortsat bor en pige, der ligesom Tommelise er vokset op af en urtepotte, og som den gamle dame har holdt skjult. Men modsat H.C. Andersen dukker der ingen Blomstens Engel op. Det gør derimod advokaten, der straks går i gang med at sælge hus og indbo. Sølvblomst er imidlertid ikke helt uden selvopholdelsesdrift, og hendes evner viser sig at være ganske imponerende. Det er en spændende historie serveret uden dikkedarer og som vil appellere til såvel drenge og piger, der er begyndt at læse bøger selv.

Samme målgruppe henvender Lyngsøs og Farstrups roman ”Kampen om Syrakus” sig til. Det er en underholdende bog, der både er en pastiche på de gamle engelske sommerferiebøger, og en slags historisk roman tilsat lidt fantasi og spænding. Tvillingerne Malte og Selma har fået sommerferie og taget hen til deres Georg Gearløsagtige og computerfjendske (!) bedstefar, som opfinder en maskine, der kan få folk transporteret til et andet sted og tidsalder. Børnene tager lidt tilfældigt hen til Syrakus i år ca. 250 f.Kr., hvor kong Hieron II herskede og hvor den berømte Archimedes slog sine folder. Børnene bliver således vidner til nogle af historiens store begivenheder, som forfatterne har tilsat en pæn portion spænding og lokalkolorit til. Når den fortidige alvor bliver for meget, sender Lyngsø og Fastrup børnene tilbage til et fuldstændigt pjanket og nutidigt udgangspunkt hos bedstefaren. Det burde slet ikke fungere, men det gør det. ”Kampen om Syrakus” er på samme tid en forfriskende, drilsk, intelligent, oplysende og fjollet roman.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret