Serieparaden

Ballade med bit - Zone 5 (2)   af Altschuler, Sally  
112 sider. 99 kr. Sesam
Anmelder: Arguimbau, Damián / Illustrator: H. Kristiansen, Teddy
Den anden Mikkel-bog   af K, Oskar  
96 sider. 98 kr. Hovedland
Anmelder: Arguimbau, Damián
Saturn og skumbananer - Zone 5 (1)   af Altschuler, Sally  
112 sider. 99 kr. Sesam
Anmelder: Arguimbau, Damián / Illustrator: H. Kristiansen, Teddy

Zone 5. For ikke længe siden efterlyste børnebogsforlagene serier. Det har de sandelig fået.

DET vælter grangiveligt ind med serier for tiden. Sidste skud på stammen er Sesams Zone 5, skrevet af forfatteren Sally Altschuler, der debuterede meget overbevisende i 1993 med romanen Jordens Salt og for denne vandt to af de store danske børnelitterære priser, Børnebibliotekarernes Børnebogspris og Danmarks Skolebibliotekarforenings Kulturpris.

Altschuler har været smittet af computervirus længe, og hans seneste roman, Verdens navle, handler om en rejse ind i et virtuelt rum. I Verdens Navle begyndte Altschuler at forene roman og internet, et forsøg, som genoptages i bøgerne om Zone 5 og dets tilhørende internetportal, www.zone5.biz. Med hver bog i Zone 5 får man endvidere en cd-rom med et spil. Denne er fikst sat fast i omslaget og giver bøgerne et eksklusivt præg på trods af en meget konkurrencedygtig pris. Serien er planlagt i foreløbig seks bind.

Sesam er jo et Egmont forlag. Og det er Egmontforlaget Litas, der blandt andet udgiver Lene Kaaberbøls umådelig populære Witch-serie, der handler om fem piger, der hver især repræsenterer en bestemt type, som teenagepigerne kan identificere sig med. Det er lidt samme velafprøvede koncept, som Sally Altschuler udnytter i Zone 5 bøgerne, bortset fra at vi her har at gøre med en slags »De 5«-bøger, for der er i Zone 5 to kvindelige og to mandlige hovedpersoner. Den arketypiske modige hund, som var en væsentlig femtedel af De 5 serien, savnes i første bind af Zone 5, men det ser ud til, at de i løbet af andet bind får tilegnet sig en speciel bioteknologisk tobenet størrelse, der nok skal kunne gøre det ud for gruppens kæledægge i de kommende bøger.

Der er kælet for forhistorien i Zone 5. Historierne foregår i en bydel, der hedder Zone 5, i et land, som ligner vores, men som ikke eksisterer i virkeligheden. Man har hos Egmont fået kulttegneren Teddy H. Kristiansen til at illustrere og lave en introfilm til serien, som ligger på de vedlagte cd-rommer. Teddy Kristiansen står bag en lang række tegneserieudgivelser for primært amerikanske forlag og har været nomineret til den anerkendte amerikanske tegneseriepris Eisner-award. Han har en klar, indbydende streg, og evner såvel at give personerne skarphed som at give landskabet poesi.

Altschuler har indimellem en tendens til at køre lige lovlig mange plots på samme tid, men her i Zone 5 har han begrænset sig til ét plot ad gangen - og det fungerer rigtig godt. Der er gang i den med det samme, og serien er dermed meget velegnet også til drenge, der måske hellere vil bruge tid på computerspil, end de vil sidde med en bog mellem hænderne. Man kan så håbe, at cd-rommen på omslaget ligesom giver dem en binær fornemmelse under læsningen, for selve spillet, der er vedlagt, vil næppe give dem gåsehud. Teddy Kristiansens film er til gengæld det hele værd, og hans streg, sammen med de spændende historier, giver læseren en fornemmelse af, at Zone 5 universet på et eller andet tidspunkt sagtens kunne blive til en rigtig god tegnefilm. Introfilmen bruges i øvrigt aktivt i løbet af bind 1, der handler om hvordan børnene finder den i filmen omtalte skjulte skat.

OSKAR K fik hædrende omtale af Kulturministeriets børnelitterære prisudvalg for den første bog om Mikkel, der foreløbig er planlagt til 8 bind, hvoraf nr. 2, Mikkel & Co. netop er udkommet hos forlaget Hovedland til en billig penge.

Mikkelserien er meget mere afdæmpet end andre serier. Mikkel er faktisk helt normal, hvis man ser bort fra, at hans mor er død, og at hans far er bedemand. Sidstnævnte var meget stille i bind 1, men her i bind 2 liver han mere op, for der er noget, der tyder på, at han har fået en kæreste, hvilket Mikkel dog ikke involveres synderligt i.

Det er næsten unormalt at have en normal hovedperson, som ikke engang er specielt tynget af sin opvækst eller optræder i rollen som antihelt - og som oven i købet bor et sted i provinsen. Mikkel er sympatisk, og første bog var spændende, men der sker næsten lidt for lidt i bind 2 til, at det fænger. Det er lidt synd, for Oskar K skriver fint og lige ud ad landevejen, men der sker for meget inde i Mikkel og for lidt uden for ham.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret