Mars, Fede Frede og Kevins uhyre

Jeg er Frede (men det er ikke altid det de andre kalder mig)   af Kvist, Hanne  
48 sider. 125 kr. Dansklærerforeningen
Anmelder: Arguimbau, Damián / Illustrator: Thau-Jensen, Cato
Kevins hus   af Guldager, Katrine Marie  
48 sider. 125 kr. Dansklærerforeningen
Anmelder: Arguimbau, Damián / Illustrator: Rye Schierbeck, Claus
Mars er for tabere   af Bukdahl, Lars  
48 sider. 125 kr. Dansklærerforeningen.
Anmelder: Arguimbau, Damián / Illustrator: Voigt, Morten

Fantasia. Bukdahl, Kvist og Guldager i en stærk ny serie billedromaner for børn fra 9 til 12 år.

DANSKLÆRERFORENINGEN har i en årrække udgivet den spændende serie Frit for fantasi, der har bedt mange voksenlitterære forfattere om at skrive til unge læsere. Nu lancerer forlaget en serie kaldet Billedromaner skrevet til børn i alderen 9-12 år. Ifølge forlaget er nøgleordet lystlæsning, men også, at der er noget at tale om, efter at man har læst bogen.

Blandt det første kuld debuterer Weekendavisens egen Lars Bukdahl som børnebogsforfatter med historien Mars er for tabere, utrolig velillustreret af Morten Voigt. Det er i den grad en udpræget drengehistorie, vel inspireret af Knud Holten, om drengen Billy Bob Malone, der går i astronautskole og bliver udvalgt til at redde verden. Problemet er simpelthen, at et »gigantisk, grønt lysende kosmisk kattedyr er i gang med at labbe mælkevejen i sig.« Den udvalgte skal op og kilde katten bag øret. Handlingen er lige så vanvittig, vandet og tynd som referatet lader ane, og det eneste, der redder historien, er Lars Bukdahls enorme fortællelyst og sproglige talent, som ikke lader sig skjule eller intimidere af historiens mangler. Morten Voigt gør også historien en stor tjeneste, hans lidt firkantede, halvtekniske tegninger, med fine, forklarende kasser, giver et morsomt modspil til tekstens helt vilde hastige ordstrøm. De virker næsten asketiske i forhold til historiens tone. Faktisk vil Mars er for tabere være endda rigtig sjov at læse op for børn. Så hvis man ser bort fra, at historien måske kunne være mere sammenhængende og blive afrundet lidt bedre, så er det ganske godt gået.

HANNE Kvists Jeg er Frede (men det er ikke altid det de andre kalder mig) er umådelig velillustreret af Cato Thau-Jensen. Men her er det teksten, der næsten er for afdæmpet og følsom og illustrationerne, der stjæler hele billedet. Historien handler om Frede, der er for tyk - og derfor ofte bliver kaldt noget andet end Frede - der skal på koloni med klassen. Han er bange for at blive drillet, hvis han gør noget dumt. Og det sker også, men så er det, at Camilla falder i vandet og er godt på vej til at drukne, hvis ikke det var, fordi Frede dykker og får halet hende op i tide. Og så er han jo en helt, og ikke længere Fede Frede.

Efter Bukdahls sproglige liansving opleves Hanne Kvists tekst meget flad, også selv om det er til selvlæsere. Det fænger ikke - især når man ved, hvor fabulerende, spændstigt og ikke mindst dejligt politisk ukorrekt, Hanne Kvist kan skrive.

KATRINE Marie Guldager har bidraget med gyseren Kevins hus, illustreret af Claus Rye Schierbeck. Og det er fandens uhyggeligt! Alexander har en mærkelig skolekammerat, Kevin, som alle er bange for. Kevin og hans familie er nemlig ikke helt normale. I sommerferien møder Alexander Kevin uden for sit hus: forældrene er taget af sted på ferie uden Kevin. Så Alexander inviterer ham til at bo hjemme hos sig. Men en dag, da Alexander er med hjemme hos Kevin for at hente tøj, opdager han, at familien holder et uhyre i kælderen. Et rigtig stort, grønt, slimet og farligt uhyre. Kevin vil intet indrømme, men Alexander føler, at han må gøre noget, og så tager han alene hen til Kevins hus...

Claus Rye Schierbeck forstår at ledsage teksten med lige megen tvetydighed og uhygge. Hans illustrationer er simpelthen mesterlige, små kunstværker med rå streg og mættet farvesymbolik i rødt, grønt og blåt. Guldager har skrevet en fantastisk historie, som nok skal kræve også lidt analytisk arbejde af børnene efterfølgende.

DET er således tre meget forskellige bøger serien lægger ud med: En rablende nonsensfortælling i femte gear, en meget lige ud ad landevejen fortælling om mobning og en gyser, som bestemt kræver noget af sin læser.

Af kommende forfattere annonceres blandt andre Oskar K., Jesper Wung Sung og Martin Glaz Serup, hvilket lyder ganske lovende. Det er en flot anlagt serie, hverken pris- eller layoutmæssigt er der noget at klage over, og selv om der endnu er et stykke, før serien bliver lige så toneangivende, som Frit for Fantasi er blevet, tegner det bestemt ikke ringe.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret