Genetisk mareridt

Genfødt. Det døde land 2   af Ottesen, Josefine  
320 sider, 200 kr. Høst & Søn
Anmelder: Arguimbau, Damián

Dystopi. Josefine Ottesen tegner skræmmende fremtidsperspektiver i mesterlig roman.

Genfødt er andet bind i Josefine Ottesens fremtidsdystopi. Med det første bind, Golak, vandt hun sidste år Kulturministeriets Børnebogspris. Trilogien foregår længe efter at en atomkatastrofe har fundet sted. Mange landområder er ødelagte og ubeboelige. Dog er der fortsat steder, hvor det er muligt at opholde sig. Mange af disse er dog beboet af vanskabte mennesker, kaldet Golakker. I deres samfund er det den stærkestes ret, der gælder.

Ude omkring findes små, isolerede samfund, der forsøger at opretholde en slags primitiv civilisation. Det er her, Jonah vokser op. Men han ender i en vild frustration over de Ældstes bestandige modstand mod enhver form for udvikling. Jonah nærer dog begrundet mistanke om, at de Ældste skjuler en viden om, at der også findes en række højteknologiske samfund, hvor livet ikke er så primitivt. I slutningen af første bind slår han i raseri sin rettroende broder ihjel og flygter ud i den ødemark, der er beboet af Golakker.

Hvor første bind fokuserede på Jonahs opvækst i et primitivt, repressivt samfund, så møder vi i andet bind Jonah midt i Golakkernes samfund, hvor han er deres »læser«. Jonah kan, som den eneste i Golakkernes samfund, læse. Han er derfor i stand til at tyde ældre manualer og bøger, som kan inspirere Golakkerne og hjælpe dem i deres evindelige krige og røvertogter, som skal skaffe dem føde. Golakkerne er organiserede i små grupper, men forsøger i løbet af historien at forene sig for sammen at angribe de tre højteknologiske byer, der hidtil har holdt stand mod deres gentagne angreb. Det drejer sig om tre forskerbyer, By 19, 20 og 21. De har hver sin funktion, hvor By 19 for eksempel forsker i våben.

Golakkernes forsøg mislykkes dog, og Jonah bliver ført til By 21, som primært forsker i genetik. Her er Jonah for første gang lykkelig. Han kan tilfredsstille sin tørst efter viden, men det viser sig hurtigt, at denne viden også har en høj pris. By 21 er lige så stramt styret som det samfund, han oprindelig kom fra. Dog med et modsat fortegn. Hvor det før var forbudt at tilegne sig viden er det her forbudt at holde op med det. Den stramme selektion af, hvilke gener der er velegnede til menneskehedens overlevelse, betyder også, at man må eliminere de fostre og børn, der har en forkert genetisk sammensætning, eller som formentlig ikke vil kunne bidrage til samfundets videre udvikling. Der findes ikke længere forældre i gammeldags forstand, og konsekvensen af dette ses tydeligt hos en lille dreng, Tao, som Jonah får som »forskningsobjekt« i byen.

Det er en imponerende og gribende roman. Den formår at engagere læseren i en verden, der hele tiden ses fra nye vinkler, og som gør, at man ikke kan slippe historien - heller ikke efter at man har vendt den sidste side. Ingen tvivl om, at vi med denne trilogi har at gøre med et hovedværk i dansk ungdomslitteratur, der vil blive læst og diskuteret i mange år fremover.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret