Hvilket slags menneske vil du være?

28 dage   af Safier, David  
Oversat fra tysk af Mogens Wenzel Andreasen. 427 sider. 199 kr. Bazar
Anmelder: Arguimbau, Damián

Ghetto. I 28 dage kæmpede jøderne i Warszawa mod nazisterne i en siden hen stærkt berømmet opstand. Det stof er der kommet en fremragende ungdomsbog ud af.

Den tyske forfatter David Safier skriver også filmmanuskripter, herunder til en præmieret comedyserie. Det filmiske mærkes tydeligt i bogen 28 dage, der har den 16-årige Mira som hovedperson. Romanen foregår i 1942-43, hvor tyskerne har besluttet sig for at deportere eller udrydde samtlige jøder i Warszawas ghetto. Det fører til sidst til den berømte ghettoopstand i april 1943, hvor det lykkedes en lille gruppe dårligt bevæbnede jøder at kæmpe mod nazisterne i 28 dage. Af de 1200 jøder, der deltog i opstanden, var langt de fleste teenagere. Selv om hovedpersonen i Safiers roman er opdigtet, bygger alt, hvad der sker hende - og i romanen i øvrigt - på virkelige begivenheder. På trods af sin jødiske afstamning har Mira grønne øjne og ligner en almindelig polak.

Mira er familiens eneste forsørger, hvilket hun klarer ved at stjæle og smugle mad ind i ghettoen. Hendes far har begået selvmord i fortvivlelse, og moren er en skygge af sig selv og har helt mistet livsmodet. Miras 12-årige lillesøster Hannah lever i sin egen drømmeverden, hvor hun opfinder historier, der kan fjerne opmærksomheden fra deres armod, og Miras storebror er forræder og har meldt sig som en af de jødiske håndlangere, der holder orden i ghettoen for tyskerne.

Romanens egentlige tema er spørgsmålet om, hvilket slags menneske man vil være. Vil man være sådan en, der affinder sig med tingene, eller vil man kæmpe for det, man tror på? Vil man dræbe, hvis det er nødvendigt? Safier beskriver nøgternt de mange forskellige valg, folk træffer: Her er jøder, der som Miras bror vælger at samarbejde med tyskerne og fungerer som en slags lokalt politi, men som senere vælger at udlevere selv venner og forældre til tyskernes udryddelseslejr Treblinka for selv at få lov til at leve få dage længere. Her er tyskere, som hader krigen, og her er soldater, der udnytter deres position til at mishandle og voldtage jøder. Og så er der dem, som jøden Rubinstein, der spiller gale og råber ukvemsord og sandheder mod såvel tyskere som jøder.

Miras dilemma er symboliseret ved pacifisten David, som hun er halvkæreste med, og den unge modstandsmand Amos, der gerne vil i kamp mod tyskerne. Det er ikke noget nemt valg, men efterhånden bliver situationen så slem og livet så absurd, at Mira ikke ser anden mulighed end at gå med i modstandsgruppen og skyde for at dræbe. Romanen følger troligt de historiske begivenheder helt frem til det kollektive selvmord i smuglernes bunker, alt imens tyskerne fyldte bunkeren med tåregas. Kun ganske få jøder undslap til sidst via kloakrørene.

Mange af de nyere ungdomsbøger foregår i en fremtidsverden, hvor den unge hovedperson skal gøre oprør mod en totalitær overmagt. 28 dage er en grum påmindelse om, at man som forfatter sagtens kan finde eksempler, både historiske og nutidige, som sætter personer i mindst lige så stort et dilemma, og hvor situationen gør det pinedød nødvendigt at tage stilling til, hvad man vil med sit liv. Hvad er et liv egentlig værd, hvis ikke man lever efter sin overbevisning? Vil man blankt acceptere den skæbne, en overmagt har tildelt en? Eller vil man kæmpe for retfærdighed? David Safier er en fremragende fortæller, der forstår at dosere spænding, humor og alvor til en spændstig og usentimental blanding, der er fuld af liv og engagement. 28 dage er en fantastisk og vedkommende roman, som man læser i ét stræk.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret