Nørdede svar og videnskabelige excesser

Hvad nu hvis? Alvorlige videnskabelige svar på absurde hypotetiske spørgsmål   af Munroe, Randall  
Oversat fra engelsk efter »What if?« af Lars Zacho Maarup. 320 sider. 220 kr. Forlaget Loxodonta
Anmelder: Arguimbau, Damián

Hvad nu hvis. Nørdet bog giver gode videnskabelige svar på virkelig dumme spørgsmål.

»Hvad nu hvis vi faktisk havde én tilfældigt tildelt perfekt partner, og vi ikke kunne blive lykkelige med nogen anden? Ville vi så finde hinanden?« Absurde spørgsmål af denne art kan man nogle gange godt stille sig selv. Man kan også tage disse spørgsmål ganske alvorligt. Det gør Randall Munroe, der er tidligere robotforsker hos NASA og nu driver en populær hjemmeside, hvor han har gjort det til en fuldtidsbeskæftigelse at finde alvorlige videnskabelige svar på hypotetiske spørgsmål, som folk sender til ham.

Omkring kærligheden er der i virkeligheden tale om ren matematik. Først skal man definere en række antagelser, for eksempel at der ikke er nogen stor aldersforskel, at man kan se, at der er tale om den perfekte partner, i det øjeblik man får øjenkontakt med vedkommende, og at vi ser bort fra køn, seksuel orientering, kultur og sprog.

Munroe stiller ikke bare et skørt regnestykke op, han fortsætter med at gøre ville ske, hvis en hårtørrer blev tændt og lagt i en lufttæt kasse på 1x1x1 meter. Man kan også få at vide, fra hvilken højde en bøf skal falde, for at den er stegt, når den når jorden.

Og om man kan bygge en jetpack af et nedadskydende maskingevær.

Et dansk islæt finder man i bogen med svaret på, om det er muligt at bygge en bro af legoklodser mellem London og New York.

Broen skal være så stor, at biler kan køre hen over den. Det er sjov læsning, ikke mindst fordi det viser sig at være billigere at købe samtlige ejendomme i London og fragte dem til New York end at bygge den omtalte bro.

Bogen indeholder også eksempler på spørgsmål, som bekymrer for fatteren så meget, at han ikke vil svare på dem, som for eksempel hvor mange atommissiler der skal til for at udslette hele USA.

Hvad nu hvis? er ledsaget af Munroes karakteristiske tegninger af tændstikfigurer.

Figurerne skiftevis uddyber og kommenterer svarene på de absurde spørgsmål. Det er underholdende, vidende og sjov læsning.

Takket være en solid pæda gogik, lun humor, en vifte af videnskabelige værktøjer og en god forestillingsevne er det en bog, der også vil kunne fordøjes af ethvert nysgerrigt menneske, der har opdaget, at de eneste dumme spørgsmål er dem, man aldrig fik stillet.

spørgsmålets udgangspunkt til en livsbetingelse og forestiller sig en verden, hvor man er nødt til at bygge enorme transportbånd, der fragtede folk forbi hinanden, så de kunne se hinanden i øjnene for at finde deres udkårne. Det regner han også på og får dermed en til at tænke i helt nye baner. Munroes mange svar kan man også finde på hjemmesiden what-if.

xkcd. com - navnet er ikke en forkortelse for noget, men er alene valgt, fordi det ikke kan udtales på nogen rimelig måde på noget sprog. Nørdet, simpelthen. I bogen Hvad nu hvis? har han samlet sine yndlingsspørgsmål og svar. Nogle er ret så langt ude, som for eksempel spørgsmålet om, hvor meget kraft Star Wars´ jedimester Yoda kan levere. Andre ting, man kan finde svar på i bogen, er spørgsmålet om, hvad der.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret