Den Grønne Zone

Valentina   af McDermott, Kevin  
Oversat fra engelsk efter »Valentina« af Tina Sakura Bestle. 226 sider. 248 kr. Jensen & Dahlgaard
Anmelder: Arguimbau, Damián

Truslen fra den globale opvarmning og de konsekvenser det har for fremtidens jordklode optager helt naturligt også børn og unge. Denne ængstelse afspejles i høj grad i børne-og ungdomslitteraturen, idet mange nyere science fiction og fantasy fortællinger har klimakatastrofen som et naturligt udgangspunkt og starter efter at miljøtragedien er indtruffet.

Det er tilfældet i Søren Jessens Dødshacket, Ottesens Golak trilogi, bestselleren Maze Runner, Ida Maria-Rendtorffs Kloden under vand og mange flere.

Enkelte romaner fokuserer på at vække børnene til handling, så de kan være med til at forhindre klimaforandringerne ved for eksempel at påvirke deres omgivelser, deres forbrugsmønster og opfordre dem til at melde sig ind i miljøorganisationer. Især i Norge er historier med klimaet som omdrejningspunkt populære, som for eksempel Sigbjørn Mostue, der i sine yderst populære fantasybøger beskriver, hvordan fantasivæsner er tæt på at uddø og til sidst begynder at rotte sig sammen for at straffe mennesket. Andre norske eksempler er Jostein Gaarder (ham med Sofies verden), der i sin Anna og Nova er så optaget af at sikre læserens politiske vækkelse, at bogen kun vanskeligt kan rubriceres som skønlitteratur.

Kevin McDermotts er irer og hans roman, Valentina, er en ungdomsroman, hvor han i et relativt realistisk setup blander den politiske vækkelse med fremtidsscenariet. I romanen har store miljøændringer fundet sted og det meste af kloden er enten oversvømmet eller udtørret. Pigen Valentina er præsidentens datter og bor på en stor ø, der er undsluppet de værste problemer. Øen er delt op i en række zoner. Den Grønne Zone for velhaverne, hvor der bor 300.000 mennesker, den Gule Zone, hvor der hersker nogenlunde orden og hvor der bor 3 millioner mennesker og så Ødemarken, hvor 10 millioner mennesker, mange af dem klimaflygtninge kæmper om den resterende begrænsede plads på øen. I den Grønne zone finder man et eksklusivt kvarter kaldet Fortet, hvor de rigeste tre hundrede familier har lov at bo.

Valentina er 16 år og noget af et overklasseløg, der ikke er vant til at blive modsagt, og med egen sikkerhedsvagt og oppasser.

Derfor er det en overraskelse for hende, da hun møder den jævnaldrende nytilflytter, Damian, som overhovedet ikke ser ud til at synes, at hun er noget særligt. Oven i købet bliver han i løbet af ingen tid venner med Valentinas skødehund af en veninde, Pippa og finder på ingen tid ud af mere om Pippa, end Valentina har gjort de sidste par år. Pippa er klimaflygtning fra Norge og bor i den Gule Zone, mens Damian ganske vist nu er flyttet til den Grønne Zone, men oprindelig er hans familie fra Ødemarken.

Venskabet med Damian og Pippa bliver en rejse for Valentina, der pludselig må forholde sig til en langt mere kompliceret verden end tidligere. Sammen med de to rejser hun ud af den Grønne Zone, og bliver på et tidspunkt også kidnappet af en af oprørsgrupperne i Ødemarken sammen med Pippa. Mødet med armoden i Ødemarken påvirker Pippa dybt og sætter hendes hidtidige liv i perspektiv.

Samtidig går det op for hende, at folkene på øen har forventninger til hende som præsidentdatter, og at det kræver, at hun i langt højere grad forstår, hvordan samfundet er opbygget og hvilke muligheder og begrænsninger, det giver.

Hele romanen er rigtig fint bygget op, så man både anerkender Valentinas udgangspunkt og de udfordringer og vanskeligheder, som samfundet står overfor. Forfatteren anviser ingen nemme løsninger i bogen, nærmest tværtimod, men til gengæld lykkes det ham - uden at moralisere - at vise, hvor vigtigt det er, at man engagerer sig og forsøger at tage stilling. Alt i alt er Valentina en rigtig god, spændende og troværdig ungdomsroman om et væsentligt samfundsemne.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret